Laboratorium OTTO z nowym wydaniem zakresu akredytacji

13/01/2023

Ogromnym wysiłkiem zespołu naszych specjalistów z Działu Laboratorium – w dniu 12. stycznia 2023 roku otrzymaliśmy nowe wydanie zakresu akredytacji naszego laboratorium. Nowe wydanie uwzględnia normę PN-EN 13725:2022-07, która zastąpiła poprzednią – PN-EN 13725:2007.

Historia normy PN-EN 13725 sięga wieku XVIII, kiedy to po raz pierwszy opisano budowę olfaktometru. Kolejne badania i próby normalizacji procedur pomiarowych doprowadziły do opublikowania normy znanej dzisiaj jako EN 13725:2003, wprowadzonej w Polsce przez PKN w 2005 jako PN-EN 13725:2005(U), którą następnie zastąpiono przez PN-EN 13725:2007. Normę wycofano i zastąpiono 20.07.2022 roku kiedy opublikowano nowe wydanie normy PN-EN 13725:2022-07. Uwzględnienie nowego dokumentu, jest najistotniejszą zmianą w nowym wydaniu zakresu akredytacji laboratorium naszej firmy.

Norma PN-EN 13725:2022-07 Emisja ze źródeł stacjonarnych – Oznaczanie stężenia zapachowego za pomocą olfaktometrii dynamicznej i wskaźnika emisji zapachowej, określa obiektywną metodę oznaczania stężenia zapachowego w próbce gazowej z zastosowaniem olfaktometrii dynamicznej z udziałem osób oceniających.
Ponadto, norma PN-EN 13725:2022-07 określa metodę wyznaczania wskaźnika emisji zapachowych ze źródeł stacjonarnych (źródeł punktowych, aktywnych źródeł obszarowych (np. biofiltrów).
Głównym zastosowaniem normy PN-EN 13725:2022-07 jest zapewnienie wspólnej podstawy oceny emisji zapachowej.

Pełny zakres akredytacji do pobrania poniżej.

Skontaktuj się z nami, chętnie pomożemy

Adres rejestrowy

OTTO Engineering Polska Sp. z o.o.
ul. Połonińska 15, 35-082 Rzeszów

Adres naszego biura

OTTO Engineering Polska Sp. z o.o.
Tajęcina 115, 36-002 Jasionka

Kontakt

Tel. + 48 (17) 249 00 30
Serwis 24/7: + 48 (17) 249 00 49
rzeszow@ottoindustries.com.pl

Dane formalne

NIP: 815-166-21-63
REGON: 691794766
KRS: 0000371381
Sąd Rejonowy w Rzeszowie,
XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego

Ważne: Użytkowanie strony oznacza zgodę na używanie plików Cookies i innych technologii. Więcej w polityce prywatności